Trafo İşleri
Anasayfa » Trafo İşleri
Trafo Nedir?
Trafo, bir diğer ismiyle transformatör olarak bilinmektedir. Mevcut elektrik enerjisinin özelliklerini dönüştürmeye yarayan bu aletler, sektörde oldukça fazla kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Kelimenin Türkçe karşılığı genel olarak dönüştürücü anlamında kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Trafonun hareketli herhangi bir parçası bulunmamaktadır. Hareketli olarak çalışmayan bu sistemlere genel olarak stabil olarak çalışan, elektrik sistemleri için mecburiyet derecesinde ihtiyaç duyulmakta olan elektrik ürünleri olarak tarifi sağlanabilmektedir. Trafo işleri sırasında birçok kurum, kuruluş, firma, şirket ve bireysel çalışan tarafından kurulumu yapılmakta olan bu cihazların olması oldukça büyük önem arz etmektedir.
Trafo Ne İşe Yarar, Görevleri Nelerdir?
Sektörde birçok farklı alanda tercih edilmekte olan trafoların farklı alanlarda farklı görevleri olabilmektedir. O nedenle trafoların birçok farklı görevi bulunmaktadır. Trafo birçok farklı işe yaramakta ve sektörde kurulumu mecburi olan ürünler olarak bilinmektedir.
Trafo işlerinde tercih edilmekte olan bu elektrik makineleri; genel olarak elektrik enerjisinin iletiminde görev almaktadır. Elektrik enerjisinin iletimi başta olmak üzere dağıtımından da sorumlu olan bu makineler bazen devasa boyutlara ulaşabilmektedir. Elektrik enerjisinin; merkezi alandan kişilerin elektriği kullandığı özel alanlara gönderimi sırasında gerilimin yüksek seviyede tutulması için de kullanılan bu makineler güç kaybını önlemekle birlikte kullanıcılara stabil bir elektrik hizmetinin sağlanması için de oldukça önem arz etmekte olan makinelerin başında gelmektedir. Trafolar bu işlemlerin olmasını mevcut akımı düşürerek sağlamaktadır. Böylece akım düşerek, gerilim de kontrol altına alınmakta ve çalışmalar oldukça uzun süre devam edebilmektedir. Trafonun kullanım amaçları arasında en yaygını bu olsa da, bir diğer kullanım amacı olarak karşımıza voltaj ve akımı indirmek ve yükseltmek olarak karşımıza çıkabilmektedir. Trafo içerisinde olan sistemler ve otomatik robotlar ile bu işlemleri otomatik olarak yapabilmektedir. Böylece elektrik hizmetinin sağlanmasında herhangi bir sorun olmadan çalışmalar oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
Trafo Çeşitleri Nelerdir?
Trafolar tek tip değildir. Günümüzde ülkemizde kullanılmakta olan trafoların birçok farklı türü ve çeşidi bulunmaktadır. Birçok çeşidi olan trafolar genel olarak kuru tip trafolar, akım trafoları, izolasyon trafoları, iç ihtiyaç gerilimleri için üretilen trafolar, yağlı tip trafolar gibi çeşitlere sahip olmaktadır. Oldukça sık kullanılmakta olan bu trafoların haricinde birçok farklı trafo günümüzde dünya üzerinde kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Günümüzde tüm bu trafo çeşitleri, bir takım Trafo İşlerinde tercih edilmekte ve kullanılmaktadır.
Kuru tip ve yağlı trafolar
Bu tür trafolarda yalıtım süreci hava ile sağlanmaktadır. Sargılar arasındaki mesafenin artması ile yalıtımın yeterli seviyeye geldiği bu trafolarda, maliyet oranları yüksek fiyatlara ulaşabilmektedir. Maliyetin artmaması adına hava sistemi yerine yağ sistemi de kullanılmaktadır. Yağ da oldukça iyi bir yalıtkan olarak karşımıza çıkmaktadır. Yağ kullanılan trafolarda sargıların arasındaki mesafenin uzamasına gerek kalmaz ve maliyet oldukça fazla yükselmemektedir.
Akım Trafoları
Trafo işlerinde tercih edilen akım trafoları devre koruma sistemlerinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Akım değiştirme oranları ile sektörde adını sıkça duyurmakta olan bu sistemler, akımın ölçülmesinde çokça tercih edilmekte olan trafolar arasında yer alabilmektedir.
İzolasyon Trafoları
Bu tür trafolarda herhangi bir dönüşüm oranı olmamasına rağmen, bu trafonun amacı genel olarak elektrik devresinin bağlantısını sağlamak olarak bilinmektedir.
İç ihtiyaç gerilim trafoları
Trafo işlerinde tercih edilmekte olan bu trafo sistemleri genel olarak elektrik dağıtım merkezlerinde tercih edilmekte olan trafolar arasında yer almaktadır.
Otomatik trafolar
Kullanılan malzemelerden tasarruf sağlayarak maliyeti düşürmekte olan bu trafolar, genel olarak kısa devre akımlarını oluşturabilmektedir.